Zborovski forum Seznam forumov Zborovski forum
Ta forum je namenjen izmenjavi informacij s slovenskega zborovskega prizorišča
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




VAL - Vokalna Akademija Ljubljana vabi na koncert

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zborovski forum Seznam forumov -> 2009
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ignis



Pridružen/-a: 23.04. 2007, 17:31
Prispevkov: 4
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Jun 2009 13:16    Naslov sporočila: VAL - Vokalna Akademija Ljubljana vabi na koncert Odgovori s citatom

Dragi prijatelji zborovskega petja,

komorni moški zbor Vokalna akademija Ljubljana in dirigent Stojan Kuret vabita na

PolLetni koncert,

ki bo v torek, 23. junija 2009, ob 20h v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Preski pri Medvodah.


Program:

Jacobus Gallus Canite tuba in Syon (OM I/XX)
1550-1591

Giovanni Pierluigi da Palestrina Adoramus te Christe
1527-1594

Franz Schubert 23. Psalm
1797-1828 op.132 ”Gott ist mein Hirt”
za moški zbor in klavir

Felix B.Mendelssohn iz Zwei geistliche Mannerchore op.115
1809-1847 - Beati mortui n.1

Vesper gesang op.121
Adspice Domine
za moški zbor, violončelo in kontrabas

Leoš Janaček Ave Maria (1883)
1854-1928 (Lord G.Byron, prev. J. Durdík)

*******************

Hugo Wolf, arr. Max Reger iz Sechs geistliche Lieder (1881)
1860-1903 1873-1916 - Ergebung n.5
(J. von Eichendorf)

Marij Kogoj Requiem (1917/20)
1892-1956 (F. Albreht)

Ildebrando Pizzetti Per un morto (1913)
1880-1968 (grški ljudski tekst, v verze N. Tommaseo)

Ambrož Čopi De Maria Virgine
1973 - Totus tuus
- Sub tuum praesidium

Giovanni Bonato Crux fidelis
1961

Lojze Lebič iz suite Letni časi (Haiku)
1934 - Pomlad (Bašo)
- Zima (Hasin, Kobajaši Isa, Masaoki Šiki)


VAL – Vokalna Akademija Ljubljana

Vokalna Akademija Ljubljana je bila ustanovljena septembra 2008 in jo sestavlja šestnajst izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Pevci se poznajo že vrsto let, saj so pod vodstvom Stojana Kureta in drugih slovenskih dirigentov skupaj peli v APZ Tone Tomšič, Komornem zboru RTV Slovenija, Komornem zboru Ave, Ljubljanskih madrigalistih, Vox Carniolusu, Komornem zboru Krog, Slovenskem projektnem zboru. Ansambel je nemudoma po svoji ustanovitvi vzbudil precejšnje zanimanje tako doma kot v tujini, zdaj pa je na zahtevni poti, da ga upraviči. V septembru 2009 tako Vokalna Akademija Ljubljana že potuje na koncertno turnejo po Sardiniji in Siciliji ter se udeležuje mednarodnega zborovskega tekmovanja v Arezzu (Italija), s pomladjo 2009 pa začenja s sklopom predstavitvenih koncertov po Sloveniji. Vokalna Akademija Ljubljana je bila ustanovljena predvsem iz želje po kvalitetnem moškem zborovskem poustvarjanju, tako značilnem za slovensko kulturo, ter vzpodbujanju in predstavljanju nove in zahtevnejše slovenske zborovske literature.
Vokalna Akademija Ljubljana se obenem ukvarja tudi z organizacijo gostovanj eminentnih tujih zborov v Sloveniji, izobraževanjem mladih zborovskih pevcev, s snemanjem in izdajanjem zgoščenk ter notnega gradiva in širjenjem slovenske vokalne glasbe.

Umetniški vodja in dirigent Vokalne Akademije Ljubljana je maestro Stojan Kuret.


Maestro Stojan Kuret

Stojan Kuret se je rodil v Trstu, kjer stalno živi in deluje, prav tako pa je bilo njegovo 10-letno delo umetniškega vodje in dirigenta APZ Tone Tomšič kar najtesneje povezano s slovensko glasbeno poustvarjalnostjo. Na šoli Glasbene matice v Trstu je študiral klavir, leta 1981 pa diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje. Kot dirigent se je izpopolnjeval v Italiji, Nemčiji, ZDA in na Češkem. Študij klavirja je končal na glasbenem Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer od leta 1983 predava kot docent.
Že med študijem (1974) je ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst, nato vodil dekliški in mešani zbor ter leta 1991 ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Leta 1984 je prejel Gallusovo plaketo, za izjemne dosežke na zborovskem področju. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri. Od sezone 1992/93 je bil 10 let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z drugimi zborovskimi sestavi je dosegel zavidljive umetniške dosežke v Avstriji, Belgiji, Franciji, Italiji, Bolgariji, Španiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem, Madžarskem in Irskem (štiri velike nagrade – Tours, Maribor, Varna, Gorica, dvakrat finalist za veliko nagrado Evrope ter zmagovalec velike nagrade Evrope 2002 v Arezzu). Uspešno je koncertiral na turnejah v Južnoafriški republiki, Veliki Britaniji, Irski, Rusiji, Franciji, Čilu, Argentini in Južni Koreji. Leta 2000 je prejel plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja. Od januarja 2003 do aprila 2005 je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija. Od januarja 2007 je dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano. Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih, festivalih doma in v tujini (npr. Europa Cantat Utrecht 2009) in je reden član žirij na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Tours, Tolosa, Arezzo, Varna, Debrecen, Maribor, Maasmechelen, Olomouc, Budimpešta, London in Bologna).
Pred kratkim je gostoval tudi kot profesor na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti na oddelku za zborovsko dirigiranje, kjer je pripravil predstavitev slovenske zborovske literature od Gallusa do danes in jo s tamkajšnjim Akademskim zborom izvedel na celovečernem koncertu v sloviti Lisztovi koncertni dvorani. Projektno sodeluje tudi z žensko vokalno skupino ČarniCe, s katero je izvedel dva projekta z izvedbo koncertov in izdajo zgoščenk »V kraljestvu palčkov« ter »So ptičice še snivale«.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zborovski forum Seznam forumov -> 2009 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.